‘How to’ onderwijsontwikkeling met Youtube

Mijn dochter Lune (4) heeft, zoals veel kinderen, een sterke hang naar de iPad. Als ouders houden wij toezicht op wat en hoe lang zij en haar zussen kijken. Over het algemeen genomen is YouTube haar favoriet en dan specifiek Play-Doh-filmpjes. Dit zijn filmpjes in de categorie ‘how to’, oftewel wat kun je allemaal maken met deze veelkleurige klei? Verwondering en inspiratie, daar komt het op neer. Voor mij is zeker dat het haar creativiteit niet in de weg staat. Nee, haar verwondering wordt alleen maar groter door alle mogelijke toepassingen die zij ziet. Vervolgens passeren de meest fantasierijke creaties de revue.  

Voor ruim 50% van de kinderen en jongeren is YouTube de favoriete website*. Het aandeel ‘how to’-filmpjes is booming, daarbij als relativering meegenomen dat er iedere minuut 100 uur aan filmmateriaal wordt toegevoegd*. Of het nou gaat om het bakken van een taart, het plaatsen van een schutting, voor vrijwel alle handelingen is wel een instructie te vinden.

Ik merk aan studenten dat de reflex om bij nieuwe vaardigheden YouTube in te schakelen als platform sterker wordt. Leren fotograferen? ‘How to photograph’. Enigszins onzeker in voorbereiding op zaterdagavond? ‘How to dance at a club’. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is een instructie voor te vinden. En dus lang niet allemaal in een serieuze onderwijscontext, maar volgens mij zit daar wel een enorme potentie.

Echter, onder collega’s proef ik nog geregeld een zekere miskenning als het gaat om de waarde die in YouTube schuilgaat. Om een vaardigheid aan te leren moet je toch bij een docent zijn? De weerstand is daarbij vrij binair; je gebruikt YouTube wel of niet. En dat terwijl juist een tussenvorm met bewust gebruik van YouTube als bron zo geweldig goed kan werken.

YouTube is een van de grootste sociale media. Volgens de definitie is sociale media de verzamelnaam voor alle websites waarbij de gebruikers (en niet een redactie) zelf de waarde van de website creëren. Leraren zijn als geen ander in staat om hier op een zinnige wijze aan bij te dragen, namelijk door het maken en toevoegen van video’s. En dat kan op vele manieren. Neem bijvoorbeeld Rob van Bakel, natuurkundedocent en beheerder van het kanaal ‘Alles is Natuurkunde’. Zijn lesvideo’s zijn ware kunstwerkjes.

Zelf deel ik sinds 2012 via mijn YouTube-kanaal screencasts. Screencasten is een zeer eenvoudige manier om video’s te maken. Met simpele software is het mogelijk om je beeldscherm op te nemen, inclusief jouw instructie. Ik richt mij primair op collega’s en leg uit hoe sociale media-tools in het onderwijs kunnen worden ingezet. Gelukkig ben ik hierin niet de enige, en delen steeds meer onderwijsexperts hun kennis met de wereld via video. En het duurde even, maar ik merk dat docenten steeds makkelijker de weg naar mijn kanaal, en meer algemeen naar YouTube, weten te vinden. Dus ‘How to’ video’s voor onderwijsontwikkeling spreken binnenkort voor zich!

* https://www.youtube.com/yt/press/nl/statistics.html

Deze column is gepubliceerd in BLENDED magazine – februari 2016

Grijs en groen moeten het samen doen!

“Wij zijn de meest grijze sector in onderwijsland”, dat zei Jan van Zijl,voorzitter van de Mbo Raad in 2011 in een artikel in de Volkskrant. Dit zorgt in de afgelopen én in de komende jaren voor een grote uitstroom. En daarbij hoort, uitgaande van gelijkblijvende studentenaantallen, een grote instroom. Het aantal ‘jonge honden’ neemt toe en daar kan het onderwijs van profiteren. Maar hoe maak je je als jonge hond verdienstelijk?

Open je ogen voor alle parels die er zijn; plekken en mensen in het onderwijs die een voorbeeld zijn voor het hele onderwijsveld. Zoals bijvoorbeeld de Onderwijspioniers. Om een brug te slaan tussen deze ‘club’ en de vergrijzing kom ik uit bij Bart Duijvelshoff, docent bij het Horizon College. Hij kwam met het plan om juist die oudere, ervaren docenten die hun pensioen zien naderen vast te leggen. Camera in het klaslokaal, lessituaties filmen, docentenrollen vastleggen en dat materiaal ter inspiratie voorleggen aan jonge, onervaren docenten. Simpel, maar zo doeltreffend. Het onderwijs ‘medialiseert’, evenals onze hele maatschappij, in hoog tempo en daar moeten we de vruchten van plukken. En juist voor ‘jonge’ docenten ligt daar een logische rol weggelegd. Neem je natuurlijke digitale vaardigheden mee in het onderwijs; leren door te verbinden, leren door te delen. Gebruik sociale media, maak je studenten en je collega’s mediawijs en omarm nieuwe technologie. Zo zijn al die parels nog makkelijker te vinden.

Deze column is verschenen in Like to Share-magazine: http://liketoshare.education/

MOOC MEE! over 21ste eeuwse vaardigheden in het onderwijs

Nieuwe competenties gevraagd

Technologie ontwikkelt zich razendsnel. Deskundigen voorspellen dat de technologiesector over 15 jaar met ruim 30% is gegroeid (bron: Mediawijsheid.nl). Hierdoor ontstaan er nieuwe functies op de arbeidsmarkt en organisaties vragen om andere of nieuwe competenties, de zogenaamde 21ste eeuwse vaardigheden. In een eerder dit jaar verschenen advies aan het kabinet stelt de Onderwijsraad dat 21ste eeuwse vaardigheden centraal moeten staan in het onderwijs.

 MoocMee

MOOC MEE!

Wat betekent bovenstaande voor de rol van de docent? Welke competenties moeten leerlingen straks ontwikkelen? Wil jij een antwoord op deze vragen en nog veel meer leren over 21ste eeuwse vaardigheden? MOOC MEE!

Inhoud 

Deze MOOC gaat over hoe het onderwijs vorm en inhoud kan geven aan de ontwikkeling van competenties die voor leerlingen van belang zijn om in deze nieuwe samenleving te leven en te leren.

Voor wie?       

Voor mediacoaches en docenten die meer willen weten over 21ste eeuwse vaardigheden.

Aanmelden

MOOC MEE! en schrijf je in op www.moocmee.nl!

Dé Onderwijsdagen

Op woensdag 12 november 2014 zal ik bij Dé Onderwijsdagen een presentatie verzorgen over www.mbomediawijs.nl

Schermafbeelding 2014-09-23 om 10.00.47

Mijn presentatie valt onder het thema ‘De Doorbraak: de zoektocht naar gedifferentieerd onderwijs’ en binnen de programmalijn Mediawijsheid.

De Onderwijsdagen

 

Aanmelding voor de Google Teacher Academy

De Google Teacher Academy komt naar Amsterdam. Google zoekt ‘creatieve richtinggevers’ die nieuwe technologie willen gaan toepassen in het onderwijs. Deze leraren of onderwijsadviseurs kunnen zich inschrijven bij de gratis Google Teacher Academy, die in november Amsterdam aandoet. Lees meer via deze link.

Onderstaande video is onderdeel van mijn aanmelding. Uiterlijk 10 oktober weet ik meer….

Maandagen

Wat is Maandag?

Iedere maandag verschijnt op dit kanaal een nieuwe editie van Maandag. In het filmpje, in de vorm van een screencast, en optioneel de pdf, staat iedere week een sociale media-tool centraal waar in het onderwijs mee gewerkt kan worden. Zowel het filmpje als de pdf zijn opgebouwd uit drie onderdelen:

1. Wat is het en hoe werkt het?

2. Wat kan ik ermee tijdens mijn lessen?

3. Waarom zou ik het gebruiken?

Daarnaast komen er verschillende tips voor goed gebruik voorbij.

Alle edities tot nu toe vind je hier: vimeo.com/channels/maandag

Bij een aantal edities hoort een pdf met instructies, deze zijn hier gebundeld: snack.to/fdu5eck1

Mbomediawijs.nl, het startpunt voor mediawijsheid in het mbo

Vanaf nu vind je via www.mbomediawijs.nl een uitgebreide lessenserie met mediawijsheidlessen, inclusief docenteninstructie. De website is ingericht als crowdsourcing-platform waarbij docenten waar ook ter wereld worden uitgenodigd om lessen en lesideeën toe te voegen. Mbomediawijs.nl is opgezet door het Practoraat Sociale Media.

mbomediawijs.nl

‘Like to Share’ over hyperconnectiviteit

Van 20 tot en met 23 mei 2014 vindt het derde Nationaal Congres Onderwijs & Sociale Media plaats in EYE – het prachtige filmmuseum in Amsterdam. Het congres bedient de gehele onderwijskolom van basisschool tot universiteit. Elk onderwijstype heeft een eigen congresdag.

In aanloop naar het congres wordt het magazine Like to Share uitgegeven. Voor de eerste editie mocht ik een artikel schrijven. Onderstaand het resultaat, maar bekijk eerst dit filmpje over hyperconnectiviteit.

Het hele magazine vind je via: http://www.ncosm.nl/

NCOSM - Like to Share p.9

NCOSM - Like to Share p.10