Grijs en groen moeten het samen doen!

“Wij zijn de meest grijze sector in onderwijsland”, dat zei Jan van Zijl,voorzitter van de Mbo Raad in 2011 in een artikel in de Volkskrant. Dit zorgt in de afgelopen én in de komende jaren voor een grote uitstroom. En daarbij hoort, uitgaande van gelijkblijvende studentenaantallen, een grote instroom. Het aantal ‘jonge honden’ neemt toe en daar kan het onderwijs van profiteren. Maar hoe maak je je als jonge hond verdienstelijk?

Open je ogen voor alle parels die er zijn; plekken en mensen in het onderwijs die een voorbeeld zijn voor het hele onderwijsveld. Zoals bijvoorbeeld de Onderwijspioniers. Om een brug te slaan tussen deze ‘club’ en de vergrijzing kom ik uit bij Bart Duijvelshoff, docent bij het Horizon College. Hij kwam met het plan om juist die oudere, ervaren docenten die hun pensioen zien naderen vast te leggen. Camera in het klaslokaal, lessituaties filmen, docentenrollen vastleggen en dat materiaal ter inspiratie voorleggen aan jonge, onervaren docenten. Simpel, maar zo doeltreffend. Het onderwijs ‘medialiseert’, evenals onze hele maatschappij, in hoog tempo en daar moeten we de vruchten van plukken. En juist voor ‘jonge’ docenten ligt daar een logische rol weggelegd. Neem je natuurlijke digitale vaardigheden mee in het onderwijs; leren door te verbinden, leren door te delen. Gebruik sociale media, maak je studenten en je collega’s mediawijs en omarm nieuwe technologie. Zo zijn al die parels nog makkelijker te vinden.

Deze column is verschenen in Like to Share-magazine: http://liketoshare.education/

Na mijn studie Toegepaste Communicatiewetenschap aan de Universiteit Twente ben ik aan de slag gegaan als communicatieadviseur bij de Gemeente Amsterdam. In die rol heb ik gemeentelijke projecten begeleid. Daarna heb ik bij verschillende reclame –en pr bureaus gewerkt om vervolgens bij het Mediacollege Amsterdam terecht te komen. Na een periode als stagedocent ben ik nu projectleider van het Practoraat Sociale Media. Dit project is een samenwerking tussen o.a. het Mediacollege Amsterdam, het Grafisch Lyceum Utrecht en Hogeschool InHolland. Het doel van dit project is om het onderwijs te verbeteren met de inzet van sociale media. Bij het ontwikkelen van producten werkt het project nauw samen met Mamedia.nl, een productiefaciliteit waarbinnen meerdere stagiairs van mbo's en hbo's werkzaam zijn. Verder geef ik workshop en trainingen over de kansen en mogelijkheden van sociale media in het onderwijs. Kijk voor meer informatie op www.leerfactor.nl of mail mij: jorick@leerfactor.nl

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer